Skip links

2014 Senesi İçin Dijital Pazarlama Öngörüleri

2013 senesi dijital dünya  için çok renkli ve hareketli geçti. Pek çok yeni uygulama, dijital kampanya gördük. Bunlardan öne çıkan birkaç trend vardı. Oyunlaştırma buna çok güzel bir örnek. İlaç firmaları, hastaneler ve doktorlar hastalarına daha kolay ulaşabilmek için sosyal medyayı daha çok kullandılar. Çıkan uygulamalara daha çok ilgi geldi. Hal böyle olunca, 2014 için de birkaç tahminde bulunan pek çok  pazarlamacı fikirlerini bloglamaya başladı.

2014 için, Avustralya’nın lider pazarlama ve reklamcılık ajanslarından B&T ‘nin kurucu ortaklarından Grace Chau birkaç trendi açıklıyor. Ben de bu trendleri ülkemiz açısından değerlendirerek sektöre bir bakış açısı kazandırabileceğimi düşünüyorum. Bu yazıyı yazarken referans aldığım, aslında büyük bölümünü çevirdiğim, biraz da yorum kattığım makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

1) İçerik Pazarlama Hala Tahtta

Social Media Today’e göre CMO’ların %78’i özgün içeriğin pazarlamanın geleceği olacağını düşünüyor. Hummingbird algoritmasının Google’a gelmesiyle bunun gerçekliği gözler önüne seriliyor aslında. Hummingbird’de aramalarda öne çıkabilmek için internet sitenizin resmi blog sayfalarındaki içeriğin orijinal, ilgi çekici ve yaptığınız işle ilgili bağlamda olmalı. Tabloya bu açıdan bakacak olursak 2014 için orijinal, stratejik ve hedeflenmiş içerikler hedeflenen kitleye ulaşmak esas olacak gibi görünüyor.

2) Daha Zeki Sosyal Medya Pazarlaması

2013 acemilik dönemiydi diyebiliriz. Sosyal medyaya giriş yapan firmalar pek çok faaliyette bulundu. Türkiye pazarında da bir heyecan ve acemilik söz konusuydu. Bazı firmalar profesyonel ajanslarla çalışırken bazı firmalar kendi içlerinde bu faaliyetleri yürüttü. 2014 ise daha stratejik bakış açılarını ve daha profesyonel işleri barındıracak. Daha çok ilaç firmasının bu alanda profesyonel destek alacağını şimdiden öngörebiliyoruz. Daha dikkatli ve stratejik hazırlanmış ve doğru hedeflenmiş iletiler daha çok etkileşim getirecek.

3) Gerçek Zamanlı Pazarlama Bir Yanılsama Değil

Oreo’nun 2013 Super Bowl etkinliğinin reklam arasında başlattığı Dunk in Dark kampanyası  Amerika’da büyük ses getirdi. O kadar ki, etkileşime giren insanların sayısı Super Bowl’u izlemek için ekran başına geçenlerden 5 kat daha fazlaydı. Bunun gibi gerçek zamanlı ve kültürle yakından alakalı içeriklerin nasıl başarı getirebileceğini görmüş olduk. Türkiye pazarında da bu tarz işlerin artacağını düşünüyorum. Gerçek zamanlı içerikleri paylaşmak çok ses getirebilir. Gezi Parkı protestolarında gerçek zamanlı içerik paylaşımının nasıl etkili olabileceğini biz de deneyimledik. Sıra bu konsepti sektörel işlere uygulamakta.

4) Masaüstü Değil, Mobil

Google aramalarının 27 milyarının 2016 yılına kadar, küresel anlamda, mobile kayacağı öngörülüyor. Masaüstü cihazların daha çok senkronize için kullanılması 2014 için oldukça geçerli olacağını düşünüyorum. Evernote gibi pek çok mobil uygulamanın senkronize etme seçeneği sunması buna bir kanıt olabilir. O zaman mobil mecra her firma için bir gereklilik olacak. Giyilebilir teknoloji yatırımlarının arttığını ve insanlar tarafından kabul gördüğünü deneyimlemeye de başladık.

5) Mobil Etkileşim Artacak

Mobil cihazların kullanımının artmasıyla beraber bu aygıtlar üzerinden dijital platformda gerçekleşecek  etkileşimlerin artmasını beklemek çok hayalci olmaz. Chau’ya göre  Avustralya’lıların %26’sı akıllı telefonlarından alışveriş yapmış. Türkiye için de oranın gittikçe arttığını düşünebiliriz. 2014 mobilin yılı olacak gibi görünüyor.

6) Mobil Reklamcılık Büyüyecek

Uygulamaların popülerleşmesiyle reklam mecrası olarak mobilin kullanılması da yoğunlaştı. Üstelik elimizde olan verilerle mobilde yapılan hedefleme daha stratejik ve daha doğru olabiliyor. Dijital kanalların artmasıyla beraber reklamcıların da iştahı kabardı. Sağlık sektörünün de bu konuda bir an önce harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum.

7) Daha Az Sözcük, Daha Çok Görsel

İnfografiklerin son dönemde ne kadar fazlalaştığını görüyoruz. Instagram’ın ve Vine’ın fenomenler yarattığı yeni dönemde, daha az okuyor daha çok izliyoruz. Görseller akılda kalıcılığı tetikliyor. Bu da markalara özellikle de hizmet sektöründe yer alan sağlık işletmelerine çok büyük fırsatlar sağlıyor. 2014 görsellerin yılı olacak.

8) İçerik Pazarlama Daha Hedefli Olacak

GPS teknolojisi kullanarak içerik yollayabilir miyiz? Çok da güzel olur. Artık akıllı telefonlarımızla yemeğimizi yemeden önce resim çekip, restoranlarda check-in yapıyoruz. Böyle bir ortamda, ilgili içeriği müşterilere direk yollamak daha ilgili, zamanlaması mükemmel ve basitçe zeki işlere yol açabilir.

9) Meydan Okuyan Markalar Piyasayı Ele Geçirecek

Meydan okumayı seven markaların daha esnek ve öğrenen markalar olma gibi bir özellikleri var. Trendleri her zaman takip edip, bu trendlere uygun işler çıkarmak için kendileriyle yarışırlar. Bu da onların yeni teknolojilere daha çabuk uyum sağlamalarına neden olur. 2014 için de bu geçerli olacak. Meydan okumayı seven markaların gerçekçi ve eğlenceli kampanyalarını hep birlikte göreceğiz.

10) B2B Pazarlamacılar Slideshare’i Daha Çok Kullanacak

Slideshare’in eğitim ve e-öğrenme için oldukça kapsamlı bir alan yaratması hem akademisyenlerin hem de pazarlamacıların yararına olacak. Bu da 2014 yılı içerisinde B2B pazarında Slideshare’in daha çok kullanılmasını sağlayacak. Benchmarking yoluyla, yeni uygulamaları gören işletmeler sektör liderlerini Slideshare’den takip edip örnek işler yaratabilir.

Yorum yapın