Skip links

Blog Başlığının Viralleşme ile İlgisi

Son zamanlarda tüm yaratıcı ajansların ve firmaların beklentisi kampanyaların virale dönüşmesi yönünde olmaya başladı. Bunun nedeni, tüketiciler dediğimiz son kullanıcıların, yani satın alanların, beğendikleri reklamları hayatlarının içine sokmaları, defalarca izlemeleri ayrıca yakın çevrelerine de bu reklamları izletmeleri yoluyla aslında markanın elçiliğini yapmaları.

Viral içerik yaratmanın pek çok yöntemi olduğu konuşuluyor. Genellikle görsel destekli içeriklerin viralleşme hızının yüksek olduğunu biliyoruz. Ancak viral olmanın belli bir kuralı da yok.

Viral Başlıklarda En Çok Kullanılan Kelimeler

Buffer’ın derlediği bilgilerden yola çıkarak şunu söylemek mümkün; iyi bir viral içeriği yaratmanın kesin kuralları yoktur. Bu durumda işi en iyi yapan ekiplerin işlerini incelemek, onların işine yarayan adımları kendimize uygulamak ve sonuçları görmek gerekiyor.

İçerik her şeydir, evet, ama içeriğe ilgiyi çeken nedir? Görsel kullanımının önemli olduğunu zaten biliyoruz. İçeriğe geçmeden önce başlıkla tanışırız. İçeriğin başlığı bize ne okuyacağımızla ilgili bilgi verir. Bunun içindir ki, başarılı bir başlık kitleyi çekmek için ilk silahınızdır. Başlık oluşturmanın da bilimsel (matematiksel) bir stili var.

İçeriğiniz için başlıklarda en çok kullanılan kelimelere bakarak nasıl bir yol izleyeceğinizi az çok kestirmek de mümkün.

Buffer’a göre, BuzzFeed, ViralNova, UpWorthy ve Wimp aylık 4.000.000 tekil ziyaretçiyle viral dünyanın yıldızları konumundalar. Bu konumda olmalarında başlıkların rolü çok büyük.

Buffer’dan Kevan Lee’nin 20 farklı teknoloji, sosyal medya ve üretkenlik sitesi üzerinde 3,016 başlık üzerinde yaptığı incelemeye göre en çok kullanılan kelimeler ve sıklıkları şöyle sıralanıyor:

(Soldaki tablo sıklıkla kullanılan, zamirler, edatlar gibi kelimeleri gösterirken; sağdaki tablo daha belirli kelimeler olan, isimler, yüklemler ve sıfatları gösteriyor.)

Hangi kelimelerin öne çıktığına bakıldığında pek de sürpriz olmayan gerçeklerle yüzleşiyoruz. İçerikle ulaşmak istediğimiz kitle, o içeriğin kendisi için hazırlanmış olduğunu, gerçekten onları düşünerek hazırlandığını hissetmek istiyor. Bu da “siz/sizi” kelimelerinin sık kullanılmasını açıklıyor. Sizi ilgilendirdiğini düşündüğünüz başlıkları okuduğunuzda, içeriğin size seslenmesi beklentisi yerleşiyor. Örneğin;

  • Fazladan 12,000 Dolarınız Olsaydı Siz Ne Alırdınız?
  • Tası Tarağı Toplayıp İçinizde Maldivlere Taşınma İsteği Uyandıran 10 Gerçek

Aynı şekilde soru kelimeleri olan “Hangi, Nerede, Ne Zaman” gibi kelimelerde viralleşmede büyük önem taşıyor. Bu kelimelerin önemi okuyuculara fikirlerini sormaktan geliyor. Fikir almaya çalışmanız, okuyucunun sizle bağ kurmasına yardımcı olur. İçeriğiniz daha çabuk benimsenir ve daha hızlı paylaşılır.

Örneğin;

  • Hangi Şehirde Yaşamalısınız?
  • Kola ve Naneli Şeker Karıştırıldığında Ne Olduğunu Görünce Çok Şaşıracaksınız

Neden” kelimesi de soru kelimeleri grubuna dâhil edilebilir. Ne var ki, neden sorusu daha da ileri gidiyor ve okuyucularda bir beklenti yaratıyor. Bu beklenti içerikte bir açıklama yapılması yönünde ilerliyor. Örneğin;

  • Markanızın Sosyal Medyaya Yatırım Yapması İçin 5 Neden
  • İngilizler Neden Siyah Bira Tercih Eder?

Bildiğimiz ve bilmek istediğimiz arasındaki boşluğa merak boşluğu (curiosity gap) diyoruz. Carnegie Melon Üniversitesi’nden Prof. Dr. George Leowenstein’ın bulduğu bu terim, neden kelimesinin tatmin edici yanını açıklarken kullanılıyor. Bu boşluk nedeniyle beyniniz farklı çalışmaya başlıyor ve öğrenme isteği duyarak uyarılıyorsunuz. Uyarılmayı durdurmanın tek yolu da öğrenmek ve çoğu zaman başlığa tıklamak olduğu için, içerik oluşturanların bu kelimeye ayrı bir anlam yüklemesi kaçınılmaz oluyor.

UpWorthy’e göre, virallik denklemi içeriğin paylaşılabilirliğinin içeriğin “ambalajına” tıklanılabilirliğinin çarpılmasıyla bulunuyor. Bu denklemde kontrol edilmesi en kolay değişken tıklanabilirlik olduğundan, bu değişkenin üzerine oynamak büyük önem taşıyor.

İnsanlara hitap etmeniz onlar için oldukça önemlidir. İçeriği kitleye göre şekillendirirken, onların ilgisini çekebilmek için içlerinde merak uyandırmak gerekiyor. Örneğin;

  • En Başarılı İnsanlar
  • En Mutlu İnsanlar
  • Tanıdıkça İçinizde Kaçma İsteği Uyandıran Dizi Karakterleri

Okuyucular mutlu insanların, başarılı insanların nasıl yaşadıklarını, hangi markaları tercih ettiklerini çokça önemsiyor. Bunun içindir ki, ünlülerin marka tercihleri, markalara paranın ötesinde kazançlar sağlamaktadır.

Video kelimesinin başlıkta geçmesi de içeriğin virallik yakalamasına etki eden başka bir faktör. Başlığınızda hazırladığınız içerikte video bulunduğunu belirtmek, okuyucu da merak uyandırmak için iyi bir taktik olarak görülüyor.

  • Neden Önce Dinleyip, Sonra Pazarlamalısınız? (Video)
  • Psikolojinin Süperstarları: En İyi 10 Kısa Konuşma (Video)

Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen “nasıl yapılır?” videoları ve “en iyi…” temalı başlıklar da okuyucuyu size çekebilir. Aslında çarpıcı başlık denilince akla ilk gelen ListeList sitesinin, hazırladığı içeriklere bulduğu başlıklardır. Türkiye’den başka iyi örnekleri sağlık ve ilaç sektörü editörü olduğum sosyalmedya.co’da bulabilirsiniz.

Diğer bulgulara bakacak olursak;

  • Araştırmaya göre içinde sayı geçen başlıkların oranı genele göre sadece %19.
  • Viral kabul edilen başlıkların karakter ortalamalarına bakıldığında, 62 karakterin yeterli olduğu söylenebilir.

Araştırmanın sonucunda viralleşme için yapılabilecek ya da uygulanabilecek fikirler şöyle sıralanıyor:

  1. Güncel olaylardan olabildiğince çok yararlanın.
  2. Başlık yazmanın bazı kurallarını yıkın.
  3. Okuyucuların merakını yakalamaya bakın.
  4. Bir başlığın duygusal etkisini asla küçümsemeyin.
  5. Direk harekete geçiren kelimeler kullanarak okuyucuda aciliyet hissi uyandırın.
  6. Cüretkâr iddialarda bulunun.
  7. Robotlaşmayın, insani değerlere yakın durun.