Skip links

Toplum 5.0, Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısı “Ada Lovelace” ve Teknoloji Düşmanı Babası Lord Byron

Toplum 5.0’ın hedeflediği şey olan “süper akıllı toplum”a ulaşmada karşılaşılacak en büyük engellerden biri, bizzat toplumun göstereceği direnç. Teknoloji karşıtlığı, gelişen teknolojiye direnç ve hatta teknoloji düşmanlığı sizce ne zamanlar başlamıştır?
20 sene önce?
50 sene önce?
150 sene önce?
Teknoloji düşmanlığının tarihi tam 250 senelik.
1770’li yıllarda birinci sanayi devriminin (Endüstri 1.0 diyelim) İngiltere’de başladığı dönemde Ned Ludd isimli İngiliz, dönemin ileri teknoloji ürünü dokuma tezgahını, bulunduğu evin içine dalarak parçalıyor. Lud’un çok sayıda destekçisi oluyor ve kendilerine Luddist adını veriyorlar. İlk organize Luddist saldırı 1811 yılında şehirdeki tüm dokuma tezgahlarını yok etmek üzere gerçekleşiyor. İsyan, 2500 kişilik bir güvenlik gücüyle ancak bastırılabiliyor. O gün bugündür teknoloji düşmanlığına; “Luddizm” deniyor.

Dönemin tanınmış edebiyatçılarından Lord Byron (Don Juan’ın yazarı), 1812’de Lordlar Kamarası’nda yaptığı konuşmada Ned Ludd’a destek veriyor. Teknoloji düşmanlığının bulduğu en önemli resmi destek olarak tarihe geçiyor.

 

 

Bugün sizi tanıştırmak istediğim Ada Lovelace (Lovelace Kontesi Ada), Lord Byron’ın kızı. Babasının Lordlar Kamarası’ndaki konuşmasından tam 3 sene sonra, 1815’te dünyaya geliyor.

Ada Lovelace’ın annesi Annabella, bir matematik ve bilim düşkünü. Ada’nın babasından aldığı romantizm ve şiirselliği dengelemek için ona matematik eğitim aldırıyor. Ada Lovelace matematiğe aşık oluyor. Bir süre tanışacağı, dönemin önemli filozof ve matematikçilerinden Charles Babbage’ın icat ettiği “Analitik Makine”ye bir algoritma yazıyor. Bu algoritma, 100 sene sonra, 1940’lı senelerde, bugünkü bilgisayarların atası kabul edilen ilk nesil bilgisayarların ilham kaynağı oluyor. Böylece babası teknoloji düşmanlarının (Luddizm) destekçisi olan Ada Lovelace, dünyanın ilk BİLGİSAYAR PROGRAMCISI olarak tarihe geçiyor.

Yorum yapın